Monday, February 04, 2013

BINGKANG ROTI

Jangan membazir...

Hari tu buat aiskrim goreng.....jadi reja-reja roti gardenia tu masih ada. Apa lagi....campur telor, gula, planta, susu, krim jagung manis dan air...lepas tu masuk loyang bakar dalam oven....jadilah bingkang. Nampak senang je....memang senang....reja roti tu daripada sebuku roti gardenia  saiz bonanza, telor 2 biji campur satu sudu gula dan 3 sudu margerin planta masuk dalam blender dan blend. Lepas tu campur air 1 gelas dan tuang masuk dalam mangkuk yang berisi reja roti, campur 1 tin krim jagung manis dan 1/2 tin susu pekat manis. Gaul hingga sebati, boleh tambah air 1 gelas lagi kacau sebati. Siap masukkan dalam bekas pembakar/loyang....Panaskan oven 170C bakar lebihkurang 1/2 jam. Agak-agak la...nampak kekuningan masak la tu. Dah sejuk baru potong..... Ini hasilnya, sedia untuk dimakan.